Článek s redaktorkou Flowee

Vězni z Jiřic mají šanci na život na zámku

Majitel zámku Byšice Petr Jarý sdělil, že by chtěl pomáhat s ubytováním, socializací a sehnáním práce pro lidi ve výkonu trestu i poté, až brány věznice opustí. Vězni například z Jiřic by mohli dostat šanci na bydlení i práci, ve které by mohli pokračovat i po propuštění z výkonu trestu.
Zámek na Mělnicku by se nejprve měl rekonstruovat. Podle slov Petra Urbana, člena spolku Šance na návrat, by tam dojížděli mikrobusem. Po rekonstrukci by se zde mohli ubytovat a poté ze zámku dojíždět za nedalekou prací. Měli by mít i možnost rekvalifikačních kurzů.
Jarý se předběžně domluvil s vedoucím výkonu trestu v Jiřících, že by na práci na zámku vězni dojížděli mikrobusem. „Vytipoval by ty, kteří by mohli přijít do našeho spolku, ti by byli následně na zámku ubytovaní, pokud by se osvědčili, mohli by nastoupit do jeho firmy,“ uvedl pro REGION Urban.

Podle myšlenek spolku Šance na návrat, by na Úřadu práce v Mělníku měla být možnost si udělat rekvalifikační kurz. Petr Urban ještě dodal, „Středočeský kraj je tomu nakloněný, mohl by pomoci s financováním a mohlo by to klapnout.“
Nejprve by do zámku, který je v dezolátním stavu a kde má být vybudován hotel, sociální byty, skleněné buňky a místnosti určené mimo jiné na rekvalifikace a pro potřební městského úřadu, přišli muži, následně i ženy, neboť rekonstrukcí projdou i hospodářské budovy za zámkem. Práci by mohli sehnat i v místní Vitaně.
„Pokud se to zdaří, už příští rok bychom mohli začít. Oceňuji paní starostku Byšic, která přesvědčila místní, že lidé ve výkonu a po výkonu trestu nejsou ničím nebezpeční, místní to pochopili,“ řekl Urban. Nejprve by za prací z jiřické věznice dojíždělo šest mužů, kteří se vejdou do mikrobusu, poté více. Ubytováno by jich tam následně mohlo být až padesát.

Odkaz – NÁŠ REGION